Skip to Content

Your Riding Lawn Mower Starts Then Dies (Solved!)

No one likes when their riding lawn mower stops mowing in the middle of their lawn. When it happens to you, the frustration can build as you try to identify the cause of your mower quitting. There are so many different things that can cause your mower to die. I’ve put together a list of items to check when looking for your problem. I hope this will take away a little bit of your frustration and help you get mowing again.

Old fuel can cause your riding lawn mower to start then die. It can clog your carburetor, fuel lines and filter restricting fuel. Too much oil in your engine, a plugged air filter, dirty spark plugs or bad charging system can also contribute to your riding mower dying.

Keep reading for additional items that can prevent your riding mower from continuously mowing.

Riding mower starts then dies

This post may include affiliate links. Purchases made through these links may provide a commission for us, at no extra cost to you. As an Amazon Associate we earn from qualifying purchases.

Follow all safety instructions provided in your equipment operator’s manual prior to diagnosing, repairing or operating. Consult a professional if you don’t have the skills, knowledge or are not in the condition to perform the repair safely.

Reasons Your Riding Mower Starts Then Dies

1. Bad or Wrong Fuel in Your Riding Mower

Running good fresh fuel through your riding mower is best. Gasoline can begin to break down and become less effective as soon as 30 days after purchase. Ethanol in your gasoline along with the moisture it attracts can gum up the fuel system causing clogs. When this happens, your mower can start and die.

Another reason your mower may die is when the wrong fuel is run through your riding mower. Your riding lawn mower requires an unleaded gasoline with a minimum octane rating of 87 and a maximum ethanol content of 10 percent.

Running fuels with higher ethanol content through your mower can cause significant engine damage and cause it to shut down after it was running a while. The lower the ethanol content the better.

Ethanol is an environmental friendly fuel option added to gasoline. It is okay to run through vehicles, but not a good option for the small engines in riding lawn mowers. Read more about the right fuel for your riding mower and the effects of ethanol here.

Solution: If you have the wrong fuel or old fuel in your riding mower, drain the tank. A fuel siphon works great for this. Just have an approved gas container available for a place to drain old fuel.

2. Riding Mower Carburetor is Dirty

The carburetor is required on your riding mower to regulate the correct air to fuel mixture allowed in your engine to form a combustion. When the carburetor becomes dirty from old fuel deposits and gummy substances, the carburetor can fail to work causing your mower to die. It can’t get the air or fuel needed to continue to run.

A dirty carburetor must be cleaned to get it to work properly. To confirm you have a dirty carburetor so you don’t take it apart when you don’t need to, follow these quick steps:

  • Remove the air filter from your filter housing.
  • Spray carburetor cleaner into the air intake.
  • Attempt to start your riding mower.
  • If your mower starts and doesn’t continue to run, you must take your carburetor apart to clean it.

Solution: Cleaning your riding mower carburetor isn’t a very complicated procedure. If you are a little mechanical and don’t mind working with small parts, you should be able to handle cleaning your carburetor following the steps in this article.

If you don’t want to tackle the job, bring your mower to a small engine repair shop to be cleaned or rebuilt.

3. Clogged Fuel Lines or Fuel Filter on Your Riding Mower

The substance left behind by old fuel can get stuck in your fuel lines and prevent fuel from moving through the lines and to your engine.

Solution: Use your fuel shut-off valve or crimp your fuel lines to start and stop flow as you check sections of your fuel line for clogs in your riding mower. Once you find a section that is clogged, remove the line and spray carburetor cleaner in the line to loosen the clog. Blow out the line with compressed air.

If you are unable to remove the fuel clog, you must replace your fuel line.

4. Blocked or Broken Cooling Fins on Your Riding Mower

Engine cooling fins are necessary to circulate air around your engine block and cylinder head to keep it cool. The cooling fins can become plugged with dirt and grass clippings preventing your fan from pushing out air. This can cause your engine to overheat and shut down after it has been running for a while.

Solution: Clean around your fins and replace any broken fins. Remove debris around your engine. Be careful when working around a hot engine.

5. Too Much Oil in the Crankcase of Your Riding Mower

Overfilling the engine crankcase with oil will cause pressure to build in the crankcase. The crankshaft and the rod must push through extra oil. This increased pressure can cause your riding mower to overheat and die.

Too much oil can also cause your riding mower to push oil through the valve train and into the cylinder. This oil will begin to burn off creating a smoke. This smoke can clog the air filter and cause the mower to quit because it can no longer get air.

When too much oil is added to your riding mower, several problems can develop if the oil level isn’t corrected. Find out more about the negative results of too much engine oil here.

Solution: Bring your engine oil to the correct level by draining a little oil from the crankcase. There are several different ways to drain a bit of oil from your riding mower:

  • Use an engine oil evacuator to vacuum a little bit of oil from the oil fill.
  • Drain a little oil by removing the drain plug. Have an oil pan ready. Remove and quickly replace your drain plug so you don’t allow too much oil to drain.
  • Allow some oil to drain out of the engine oil filter. Remove the filter and remove a little oil. Replace the oil filter.
  • Use a turkey baster to suction oil out of the oil fill. Yes, a turkey baster, like one found in your kitchen. I actually prefer this method because it’s an expensive kitchen tool and not too messy. Don’t reuse the baster for cooking purposes. Buy a replacement for your kitchen.

Check and replace your air filter if smoke plugged it. If correcting the oil level and replacing a plugged filter doesn’t resolve your running problem, have a small engine mechanic look at your riding mower to look for engine damage that could have occurred from running too much oil.

6. Plugged Riding Lawn Mower Air Filter

A plugged air filter that cannot allow air to pass through will cause your riding mower to die and no longer run. Your engine requires clean air to run. Because dirt and grass clipping are stirred up when mowing, your air filter element has a lot of dirt and debris to filter.

It’s important to routinely check your air filter to ensure it is clean. A plugged filter cannot only cause your mower to run sluggish and shut down, it can cause costly internal engine damage.

Solution: Clean Your Riding Mower Paper Air Filter Element

To clean your air filter, remove the filter from the filter housing. Don’t allow any dirt to fall into the air intake and wipe out any dirt remaining in the housing. Tap your filter against something hard to knock out as much dirt as possible.

Hold your filter up to the light. If you see light shining through the paper, go ahead and reuse your filter. If not, replace it with a new air filter.

7. Bad or Dirty Spark Plug on Your Riding Mower

When your spark plugs become dirty with carbon buildup, they may foul out and cause intermittent riding mower running problems. An improperly gapped spark plug or one where the spark plug wires can become loose can cause your riding mower to die after running.

Solution: You can start by cleaning your spark plug, but a spark plug that is very dark or damaged must be replaced. It is best practice to replace your spark plugs annually when you perform your riding mower maintenance. Make sure your plugs are gapped according to the engine manufacturer.

8. Bad Riding Mower Ignition Coil

A bad ignition coil can cause your riding mower to die once it gets hot. The windings on the coil separate and short out. When this happens, the spark plugs are unable to get the voltage needed to work properly.

Solution: Identify a bad ignition coil using an ohm meter to check for a break in continuity. If you find a break, replace the coil.

9. Riding Mower Choke is in the Wrong Position

Make sure your choke is in the correct position. The choke is used to allow more fuel into the combustion chamber before the engine heats up by restricting air flow. The choke exists to help a mower start when cold.

If you leave your choke on after your engine starts and heats up, your engine will shut down when it continues to receive more fuel and less air.

10. Riding Mower Battery is Not Charging

When your riding mower battery will not hold a charge or your charging system is not working properly, your mower will start and then die. There are procedures to check the condition of your battery and charging system. You can find these steps to check the charging system in this article.

Solution: First, check the condition of the battery using the link to the article above. Replace a bad battery that won’t hold a charge. Once you have confirmed you have a good battery in your mower, make sure the battery cables and terminals are secure and not dirty. Clean any corrosion on your terminals with a baking soda solution (2 cups of water to 3 rounded tablespoons of baking soda). Replace your terminals if necessary.

If you have problems with your charging system after performing some initial diagnostic steps using the steps in the link above, make sure you are running your engine speed on high. In addition, don’t let your riding mower idle for long periods of time. Doing so will not provide the power your charging system requires.

If you still have problems, have your local lawn mower dealership or repair shop diagnose the specific issue with your riding mower. It is best to have an experienced mechanic troubleshoot a charging system. So many different items can cause it to fail.

When you are not experienced with charging systems, you will most likely just be guess at the problem and throwing parts at your riding mower. These parts can get expensive and, most of the time, are not returnable if you find they are not the solution to your problem because they are electrical parts.

11. Bad Riding Mower Gas Cap

Your gas cap can become plugged and no longer work correctly. The gas cap on riding mowers are designed to vent allowing air to pass through the cap. When the cap is unable to vent allowing the fuel tank to maintain the correct pressure, your riding mower can die after it has been running.

Solution: Loosen or remove your fuel cap and start your mower. If it starts and continues to run, replace the cap. Continue to allow it to run for a short period to see if your mower shuts down again. If it does shut down, there is a good chance the problem is in your fuel cap.

While you can try to clear the clog, you may end up needing to purchase a new gas cap for your riding mower.

12. Plugged Riding Mower Deck

A mower deck plugged with grass can cause your engine to overwork and overheat making your riding mower shut down while you are mowing. Your engine must work harder when it must turn blades through debris with every revolution. A plugged deck doesn’t allow the blades to turn freely. Adding dull blades to a plugged deck only makes the problem worse.

Solution: Regularly scrape your mower deck and sharpen your blades. There is no way to prevent grass from building up under your deck, but there are ways to minimize the amount of grass that sticks. First, don’t mow in wet conditions.

Wet grass clumps together and sticks to your deck. You can use a silicone or Teflon spray to coat the underside of your deck. While this won’t prevent all grass from sticking, it should minimize the amount of grass that sticks.

In Summary

A riding lawn mower may start and then die because of items that can be prevented by performing routine annual maintenance on your mower. Regularly check your engine oil level and air filter condition in addition to scraping your deck and sharpening your mower blade is essential to keeping your riding mower working at its best.

Still Having Problems With Your Riding Mower?

As a lawn mower owner, when you own it long enough, you are going to run into different types of problems. This may include problems where you riding mower is smoking, cutting uneven, losing power, not starting, leaking fuel and more.

Check out this handy guide including charts for common riding mower problems and solutions:
Common Riding Lawn Mower Problems & Solutions.

If you are unable to fix your riding mower or don’t want to attempt a more complicated repair, have your local lawn mower dealership or repair shop for assistance.