Skip to Content

10 Reasons Your Toro Snowblower Won’t Start (SOLVED!)

Chances are you need to use your Toro snowblower on a cold wintery day to keep up with the snow falling on your driveway and sidewalk. Without keeping them clear, snow will continue to buildup causing your snow clearing task to become more difficult. When your snowblower doesn’t start, it’s not something you can wait to fix.

This is Why a Toro snowblower won’t start:

  • Incorrect Starting Procedure
  • No Gas in the Fuel Tank
  • Bad or Old Fuel
  • Bad Fuel Cap
  • Dirty or Damaged Spark Plug
  • Fuel Line Blockage
  • Engine Needs to Be Primed
  • Dirty Carburetor
  • Bad Electric Start
  • Broken Recoil
Toro Snowblower Won't Start

This post may include affiliate links. Purchases made through these links may provide a commission for us, at no extra cost to you. As an Amazon Associate we earn from qualifying purchases.

Follow all safety instructions provided in your equipment operators manual prior to diagnosing, repairing or operating. Consult a professional if you don’t have the skills, knowledge or are not in the condition to perform the repair safely.

Reasons Your Toro Snowblower Won’t Start

1. Incorrect Starting and Operating Procedure on Your Toro Snowblower

It can be tough to remember how to start your snowblower since you only use it for a few months out of the year. Make sure you are doing these 4 things before you begin to continue with the other steps to troubleshoot your starting problem:

  • Set the fuel shut off valve to the on or open position.
  • Make sure the key is inserted into the ignition switch and turned to the on position. If you snowblower uses a toggle switch, make sure it is flipped to the on position.
  • Set your snowblower to full choke.
  • Set your throttle to ¾ to full throttle.
  • Once started, adjust your choke to allow more air to allow your snowblower to continue to run.

2. No Gas in Your Toro Snowblower Fuel Tank   

Having gas in the snowblower’s gas tank seems like the obvious answer, but it is often overlooked. I’m just mentioning it just in case you forgot the simple items while frustrated and troubleshooting your starting problem.

Solution: 

  • 4-Cycle Engine: Fill with fresh gasoline with an 87 octane or higher. Choose a gas with an ethanol level no greater than 10%. Find more information on the correct fuel for your gas snowblower here

    Most current snowblower models use a 4-cycle engine. You will have a fill port for oil and a separate fill port for fuel. Refer to your operator’s manual if you are unsure what type of engine is on your snowblower.
  • 2-Cycle Engine: Fill with an oil and gas mix following the recommended manufacturer ratio of oil to gas. An indication you are running a 2-cycle engine is a single fill port for both oil and fuel.

    You may find the fuel to oil mix ratio listed on your fuel cap. If you are unsure what type of engine you have, refer to your owner’s manual.

3. Bad or Old Fuel in Your Toro Snowblower 

Gas begins to breakdown and become less effective after about 30 days. It is important to buy and use the gas for your snowblower within 30 days.

Today’s gasoline contains a corn-based environmentally friendly product known as ethanol. While ethanol is fine to run in your vehicle, it can cause extensive damage to your snowblower’s small engine.

Stay away from gasolines sold as E15, E30 and E85 as these have ethanol contents of 15%, 30% and 85% respectively. Do not use a gasoline with more than a 10% ethanol content. The lower the ethanol content or ethanol-free fuel is best.

Ethanol attracts moisture from the air. When that moisture evaporates, a gummy residue is left behind that can be left in the fuel system to clog fuel lines and the carburetor. 

Solution: 

  • Remove the old fuel and add fresh fuel with a fuel additive to help clean the fuel system and remove moisture.
  • Sea Foam is a good idea especially after running old gas through your snowblower. To learn more about the advantages of using Sea Foam in your engine, read my article “The Best Fuel Additive for Your Snowblower“.

4. Bad Fuel Cap on Your Toro Snowblower

Your gas cap has a vent to equalize air pressure in the fuel tank. When this vent gets plugged, the fuel tank forms a vacuum preventing gas from moving through the fuel lines. Your snowblower is starved of fuel when it is unable to pull gas due to improper venting of the cap.   

Solution: 

  • Try to clean the cap to open up the vent.
  • Replace with a new cap if you are unable to get your cap to vent.   

5. Bad Spark Plug or Loose Connection in Your Toro Snowblower

Another reason your snowblower won’t start may be due to a bad spark plug connection. You can have a bad connection when the spark plug being excessively dirty or damaged.

It can also be the result of a spark plug that isn’t gapped correctly or have the spark plug wires securely attached.

Solution: 

  • Remove your spark plug and inspect it for signs of carbon buildup or cracked porcelain insulator. 
  • Replace with a new spark plug if the plug is too dirty to clean with a wire brush or the porcelain insulator is cracked.
  • Make sure to gap them according to manufacturer specification. It is always a good idea to check the gap even if you purchased the spark plug pre-gapped.

6. Blockage in the Fuel Line on Your Toro Snowblower  

Old fuel and dirt can leave behind deposits that clog the fuel lines restricting fuel flow. Without sufficient fuel, your Toro snowblower will not start and run.

Solution: 

  • Check for blockages by clamping a fuel line to stop fuel flow. Remove one end of the line from your snowblower and place it in a container placed lower than the fuel tank. Remove the clamp and check for fuel flow.
  • If you find your fuel line is clogged, remove the other side of the line so the line is off your snowblower. Don’t forget to prevent fuel from leaking on your floor by using clamps or the fuel shut off valve to turn off the fuel. Some snowblowers will have a fuel shut off valve.
  • With the fuel line from the snowblower, spray carb cleaner into the tube and use compressed air to blow air through the tube until the line is free of debris and gummy residues. Repeat as necessary.
  • Replace with a new fuel hose if your hose remains clogged or it is becoming dry and brittle.

7. Clogged & Dirty Carburetor on Your Toro Snowblower  

The carburetor is essential to your snowblower running because it regulates the amount of air mixed with the right amount of fuel to create a combustion. The carburetor and its components can get dirty and gum up causing your snowblower not to run.   

Clean the carburetor by taking it apart and using carb cleaner to clean the carburetor including the float bowl and needle.

Solution: Steps to Cleaning Your Toro Snowblower Carburetor

  • Spray carb cleaner to minimize carbon buildup. Spray some carb cleaner in the air intake. Start the engine to see if it will run. If your snowblower fires up and still won’t stay running then we need to get inside the carburetor.
  • Gather pliers, screwdriver, sockets and ratchets so you don’t destroy parts while taking the carburetor apart.
  • Take a photo for reassembly. These days most people have a handy camera on their phones. It’s a very good idea to take a picture of the carburetor so you can refer to it if you don’t remember how to reassemble it after tearing it apart. You will want to make sure you get a photo showing how the linkage and springs go back on the carburetor.
  • Remove throttle cable and choke cable if your snowblower has one.
  • Slowly remove the springs so you don’t stretch them out too much. You may have to twist the carb a bit to get the springs off. Also, watch the gasket at this point so you don’t tear it. This is the gasket located between the engine block and the carburetor.
  • Remove the bottom screw from the float bowl. The float bowl is where gasoline is stored inside the carb. It should have gas in it so have a rag ready to catch the gas.
  • Remove the bowl being careful to not damage the o-ring around it. Caution: Do not get any carb cleaner or any other chemical on the o-ring. It will stretch out and you won’t be able to reuse it.
  • Inspect the stem for clogged holes. This stem hangs down from the center of the carburetor and has holes in it. If these holes get plugged from old fuel it will not draw fuel up to the jet. If the holes are plugged, take a thick wire to clean them out. It’s easier to see what you’re doing if you use a flashlight. Once you get the holes clean you can rinse them with carb cleaner.
  • Inspect the carburetor for hard crusty white buildup. This white buildup is fuel additives including ethanol. You need to try to get as much of the white power material out as you can. It’s nearly impossible to get it all out.
  • Reassemble the carburetor now that the carb is clean. Put it back to together in the reverse order you took it apart. Remember to refer to the photo you took of the carburetor when reassembling so all parts are reinstalled in the right places.
  • Add new fuel supply that contains a fuel stabilizer before you start your snowblower. Pour the fuel into the tank and give it a chance to fill the bowl of the carburetor. Start your engine. If you are starting with a pull cord, give the rope a yank. It may not start on the first pull, but it should start after several pulls and continue to run.

8. Bad Electric Starter on a Toro Snowblower 

You insert the key into your starter switch or flip the toggle switch to on and your snowblower doesn’t start or turn over. You could have a problem with the starter switch or motor.

Solution:

  • You can use a multimeter to test the starter switch. Replace the switch if bad.

9. Engine Needs to Be Primed on Your Toro Snowblower

For units without an electric or battery start, priming your engine moves fuel from the fuel lines into the carburetor. I find it best to try to start the snowblower without priming it first.

Sometimes it doesn’t need to be primed and I don’t want to flood my snowblower by priming and adding too much fuel to the carburetor if it isn’t needed.

Solution:

  • If your snowblower doesn’t start without priming, give the engine a little help by pressing the primer bulb a few times to get fuel into the carburetor.
  • Do not over prime your engine by placing too much fuel in the carburetor as you could end up flooding your engine.

10. Bad Recoil on a Pull Start Toro Snowblower

Some snowblowers use a recoil to start instead of an electric start. A bad pulley or spring in the recoil will prevent your snowblower from starting when you pull on the starter rope.

Solution:

  • You can attempt to replace the spring and restring the recoil. If it does not work because other components in your recoil are damaged such as the clips or pulley, you are better off just replacing the recoil assembly. 

Don’t Use Starter Fluid to Start Your Toro Snowblower

Most people will immediately reach for the starter fluid when their equipment doesn’t start. I do not recommend this at all. In fact, I don’t like starter fluid so much because of the damage it can cause to the engine, I don’t allow it in my repair shop.

Starter fluid is a very dry chemical. Because it is so dry and doesn’t have any lubrication ingredient to it, the dry chemical can cause internal engine damage.

I recommend using carburetor cleaner to start your snowblower. I explain why carburetor cleaner is preferred along with how to use it in “Don’t Use Starter Fluid on a Snowblower: Use This Instead.”