Skip to Content

16 Reasons a Briggs & Stratton Generator Won’t Start: SOLVED!

Most homeowners only use their generators in the event of a power outage to power the refrigerator, sump pump, and other items needed during an outage.

To be prepared for the next storm you test your generator only to find it won’t start.

A Briggs & Stratton generator won’t start due to a plugged air filter, wrong choke setting, faulty on/off switch, empty fuel tank, plugged fuel filter, clogged fuel line, dirty carburetor, bad spark plug, bad spark arrestor, low engine oil, or faulty fuel cap.

Check the battery, starter solenoid, and ignition switch on models with an electric start.

Place the generator on a flat level service, remove the spark plug wire, and wait for the engine to cool prior to performing repairs. Refer to your Briggs & Stratton operator’s manual for safety precautions.

This post may include affiliate links. Purchases made through these links may provide a commission for us, at no extra cost to you. As an Amazon Associate, we earn from qualifying purchases.

Follow all safety instructions provided in your equipment operator’s manual prior to diagnosing, repairing, or operating. Consult a professional if you don’t have the skills, or knowledge or are not in the condition to perform the repair safely.

Reasons Your Briggs & Stratton Generator Won’t Start

1. Empty Gas Tank on a Briggs & Stratton Generator

Of course, a gas-powered Briggs & Stratton generator won’t start without gas in the fuel tank. I only mention this just in case you skipped over checking the tank before looking at other reasons that may cause a starting problem.

SOLUTION: If you are out of gas, check for fuel leaks or a faulty fuel gauge. Make any necessary repairs. Add fresh gasoline to the fuel tank.

2. Bad or Old Fuel in a Briggs & Stratton Generator

Gas doesn’t stay fresh long before it begins to degrade. This can happen as soon as 30 days after purchase.

Because of this, consume fresh fuel within 30 days to avoid the negative effects of running old fuel.

Ethanol, used in most gasoline, attracts moisture to the fuel system. As this ethanol and water mixture leaves behind a varnish that can cause component failure and fuel restrictions.

This mixture will also separate from the gas and sinks to the bottom of the tank. It is corrosive and runs extremely hot through the engine.

Because of the adverse effects ethanol has on a Briggs & Stratton generator, it’s important to keep these things in mind when purchasing, storing, and consuming fuel:

  • Purchase fresh fuel with a minimum 87 octane rating (91 RON).
  • Never use gas with more than a 10% ethanol content. Ethanol-free fuel is best.
  • Consume fuel within 30 days.
  • Use a fuel stabilizer if you are unable to consume it within 30 days to make it last a little longer without breaking down. (Fuel stabilizer must be added to fresh fuel. It will not reverse the effects of old fuel).
  • Store fuel in an approved fuel container away from moisture or combustible products.

SOLUTION: If you find old fuel in your Briggs & Stratton generator, drain the fuel using a fuel siphon pump. Mix fresh gas with a fuel additive to help clean the fuel system, reduce moisture and stabilize the gas.

Add the gas to the fuel tank. Once you are able to get the generator to start, allow it to run for about 15 minutes so the gas and stabilizer mixture is able to work its way through the fuel system.

I like a product called Sea Foam Motor Treatment. I use this product in every tank of gas to help reduce the issues that can result from using fuel with ethanol. Another good option is STA-BIL.

3. Plugged Fuel Filter on a Briggs & Stratton Generator

You may find a fuel filter in the fuel tank or installed between the fuel lines on some Briggs & Stratton generators. On other models, a fuel sediment bowl and screen will be installed that will need to be removed and cleaned.

The filter or sediment bowl and screen are used to keep dirt and other contaminants from entering the fuel system causing wear on the engine.

A plugged filter or screen will prevent a good flow of fuel from getting to the engine for combustion.

Replacing the fuel filter or cleaning the fuel bowl is a maintenance item that Briggs & Stratton recommends addressing every 6 months or after 100 hours.

SOLUTION: Replace a plugged Briggs & Stratton fuel filter or clean the fuel bowl and screen.

4. Clogged Fuel Line on a Briggs & Stratton Generator

The gummy deposits or dirt left behind by old fuel can clog the fuel system including the fuel line. Check for clogs in the fuel line that could be restricting fuel to the engine.

SOLUTION: If you find a restriction in the fuel line, remove the line from the generator. Spray carburetor cleaner to loosen the clog and blow compressed air to the line to remove it.

If you are unable to remove the fuel restriction, replace it with a new fuel line.

5. Dirty Carburetor on a Briggs & Stratton Generator

Air, fuel, and spark are used to form an explosion in the cylinder to start the engine. The carburetor is the component that is responsible for regulating the amount of gas and air introduced to the cylinder for combustion.

When the carburetor fails because the fuel passageways become clogged from old fuel, gas isn’t able to get to the cylinder and the generator won’t start.

SOLUTION: Once you have verified you are getting gas to the carburetor, but not getting gas to start the generator, remove the carburetor.

Clean it with a carburetor cleaner to remove varnish and deposits forming in the carburetor. Take a look at the carburetor float, float needle, and fuel jets to make sure they are sufficiently clean and in good condition.

If you find any damaged parts, you must replace them using a carburetor rebuild kit or a replacement carburetor.

6. Plugged Air Filter on a Briggs & Stratton Generator

The air filter is another maintenance part installed to keep dirt and debris from entering through the air intake. It only takes a small amount of dirt to cause engine damage.

You must always run an air filter on your Briggs & Stratton generator. This filter should be checked several times throughout the year to clean it and ensure it is in good condition.

I recommend starting each year out with a new air filter. Maintenance doesn’t stop there. The filter needs to be regularly checked and cleaned to keep it in good condition.

A very dirty filter not only may keep the generator from starting, but it can also cause it to overheat and potentially cause permanent engine damage.

SOLUTION: If you find your air filter is plugged, clean a foam air filter with mild detergent and water. Squeeze excess water out of the filter and allow it to air dry.

Some Briggs & Stratton foam air filters require the filter to be lightly saturated in clean engine oil to help trap the dirt while others do not require oil. Refer to your operator’s manual if you are unsure of the requirements for your type of foam filter.

If you have an air filter that is dark in color, damaged, or torn, replace it with a new air filter.

If your generator uses a paper filter, replace it with a new filter once a year and more often when used in dusty conditions.

7. Plugged Fuel Vent on a Briggs & Stratton Generator

The fuel tank vents out of the gas cap. A vent is required to keep the pressure in the fuel tank equal to the atmospheric air pressure.

When air isn’t allowed to pass through the gas cap due to a plugged vent, the fuel tank will form a vacuum. This prevents fuel from getting to the carburetor and your generator will fail to start.

SOLUTION: To determine whether your gas cap is the cause of your starting problem, loosen or remove the cap to allow air inside the tank and then attempt to start the generator.

If it starts but stops running again after you have the cap tightened and allow it to run for a while, you may have a problem with the cap. I recommend replacing a bad fuel cap.

8. Plugged Spark Arrestor on a Briggs & Stratton Generator

The spark arrestor screen is a metal screen on the muffler that prevents sparks and hot exhaust material from emitting from the muffler. This screen is required to prevent injuries and fires.

When it becomes plugged, the generator will have a hard time starting and running.

SOLUTION: Remove the spark arrestor screen from the muffler. Take a look at it to ensure it isn’t torn and doesn’t have any holes in the screen. If it does, the screen must be replaced with a new one.

If it doesn’t have any damage, go ahead and clean it with a small metal brush to remove soot deposits. Once clean, reinsert the screen back onto the muffler.

9. Bad Spark Plug on a Briggs & Stratton Generator

A spark plug can be faulty when it is dirty, the porcelain is cracked or the electrodes are pitted. This will cause your generator not to start because of a lack of spark.

SOLUTION: You can clean the spark plug to remove the deposits if the spark plug is in good condition and just a little dirty. However, if your spark plug tip is very dark in color or damaged, you must replace it with a new one.

The spark plug needs to be properly gapped following the manufacturer’s specifications as found in the operator’s manual. Starting problems can be caused by a spark plug that is gapped incorrectly or a spark plug wire that is loose.

10. Bad Ignition Coil on a Briggs & Stratton Generator

Before checking for a bad ignition coil, make sure your spark plug is in good condition. The ignition coil provides voltage to the spark plug so it can start the engine.

If the spark plug isn’t able to fire due to a bad spark plug or ignition coil, the engine will not start.

SOLUTION: Check the continuity of the ignition coil using an ohmmeter. If you find a break in the continuity, replace the ignition coil.

11. Incorrect Engine Oil Level in a Briggs & Stratton Generator

A Briggs & Stratton generator will not start when the engine oil is not at the correct level. The generator has a sensor that recognizes a low engine oil level. It will prevent the engine from running with a low engine oil level.

SOLUTION: To check the engine oil level, begin by placing the generator on a flat-level surface. Remove the oil fill cap and wipe off the dipstick with a clean cloth to remove the oil.

Reinsert the dipstick into the oil-fill tube, but don’t screw on the cap. Remove it and look at the oil level on the dipstick. Ensure it is in the full range on the dipstick.

If it is not, correct the engine oil level by removing or adding a little oil until it is at the correct level.

When you find you have the correct engine oil level and the low oil sensor stays on, you may have a faulty sensor. It’s best to take the generator to a Briggs & Stratton service center to be repaired.

12. Bad Choke Dial/Switch or Wrong Choke Setting on a Briggs & Stratton Generator

Some Briggs & Stratton generator models use an OFF-RUN-COLD START dial or switch. It may be faulty and no longer functions correctly.

This bad dial or switch on a generator will keep the generator from starting if it is no longer adjusting the choke when switching it between the choke/start and on positions.

Other Briggs & Stratton generator models will use a choke lever or knob to manually adjust the choke. In this case, the choke lever must be placed in the choke position to start a cold engine.

It will then need to be adjusted to the off position so the engine receives enough air to keep running.

SOLUTION: Have a service center identify if the problem is in the dial. Check for a stuck choke plate that may be preventing the generator from starting with the dial or manual choke lever in the correct position.

13. Bad Recoil on a Manual Start Briggs & Stratton Generator

When the starter recoil wears or parts of the recoil break, it’s hard or impossible to get the generator started. The rope on the recoil can become unstrung or the pulley, springs, or clips may break causing your starting problems.

SOLUTION: Sometimes, restringing the recoil is all you need. Other times you will have to replace broken parts in your recoil. Before replacing parts, price out a full recoil replacement.

Depending on the price difference, it may be better to replace the recoil assembly over tearing it down and replacing broken components.

14. Bad Ignition Switch on a Briggs & Stratton Generator (Electric Start)

The ignition switch can go bad on a generator with an electric start preventing it from starting. When the electric start isn’t working, use the manual recoil to start the generator until you are able to get it fixed.

SOLUTION: Test the switch using a multimeter and replace it if necessary.

15. Bad Battery on a Briggs & Stratton Generator (Electric Start)

Make sure the battery is charged. If it has a low charge, you can attempt to charge the battery. If it won’t hold a charge, it’s time to replace the battery with a new one.

Check the cables and wiring to make sure you have good continuity and making good connections.

SOLUTION: Check the voltage of the battery and charge it if it is weak. Replace a dead battery or one that won’t hold a charge.

16. Bad Starter Solenoid on a Briggs & Stratton Generator (Electric Start)

You may hear a clicking or humming sound when you press the ignition switch button or turn the key (depending on your model) and your generator won’t start. Or, you may find the wiring is getting hot and beginning to smoke.

These are indications the solenoid may be bad. A starter solenoid goes bad when the internal spring gets weak or the copper plate begins to corrode. A weak starter, bad battery, or bad ground can also be the reason for the solenoid failure.

SOLUTION: You can attempt to bypass the starter using a screwdriver or pliers by touching the cable from the battery and the cable to the starter.

Be careful as it may throw a spark. If the engine turns over with the solenoid bypassed, it is likely the starter solenoid is bad.

You must check for loose wires or bad ground before replacing the solenoid. These are items that can cause the solenoid to not work correctly.

The good news is most portable Briggs & Stratton generators with an electric start have a manual starter recoil installed to pull-start it to get it running. If you are able to manually start it, you can narrow down your problem to the electric start system.